Sanayileşmeden bu yana şirketler organizasyonel birimlere ayrılmışlardır. Bu mantıklıdır, çünkü böylece ilgili görevleri, faaliyetleri ve havuz kaynaklarını birleştirmek mümkün olur.
Ancak, bu durum zorlukları da beraberinde getirir. Verimliliği artırmak için şirketler birimlerin birlikte çalıştıklarından ve yükümlülüklerini yerine getirdiklerinden emin olmalıdır. Ortak yapısal zorluklar üzerinde tekrar tekrar çalışılmalı ve şirketler tarafından karşılaşılan problemler çözümlenmelidir. Elbette, bunu herkes bilir. Bir çok şirket, şirketlerinde, bir şirket biriminin çalışanlarının diğer birimlerle birlikte nasıl çalıştığını göstermek için şirket tablolarını kullanır.
Bununla birlikte sadece şirket birimleri ve çalışanlarının birbirleriyle sorunsuz bir şekilde etkileşime girebileceği yapısal koşulları oluşturmak yeterli değildir. Bunun için koşullar oluşturulmalıdır böylece çalışanlar bunu yapmak İSTER.
Birimler - Bir Sosyal Grup?
Sosyoloji ve sosyal psikolojiden, grup işbirliğini zorlaştıran çeşitli fenomenleri hepimiz biliyoruz. Örnekler grup içi grup dışına karşı ve basmakalıpları içerir. Bu fenomenler, şirket birimlerinin iş birliğini açıkça tanımlamamasına rağmen, gruplardaki bireylerin genellikle diğer gruplardaki bireyler hakkında çekinceleri olduğunu ortaya koyarlar.
Çeşitli çalışmalar ve deneyler, bir gruba ait olma duygusunun, bireysel öğeler sosyal terimlerle çok benzer olduğunda özellikle belirgin olduğunu göstermektedir. Sosyal benzerlikler sadece eğitim seviyesi ve gelir sınıfı gibi unsurlarla sınırlı değildir, aynı zamanda cinsiyet, ten rengi ve hobileri de içerir. Özel işlevlere sahip birimlerin benzer eğitim ve gelir düzeylerine sahip olma eğiliminde olmaları makul görünmektedir. Bu önermeye dayanarak, bu, şirket içinde kendi sosyal grubunu oluşturan böyle bir birimin oluşmasına neden olabilir.
Grup içi, basmakalıp ve grup dışı oluşum
Psikolojik olarak bir kişinin üye olarak tanımladığı bunun gibi bir grup içi yaratma, grup içine karşı iyilikçilik ve grup dışına karşı benzer iyilikçiliğin yokluğuyla sonuçlanır. Bu grup içi grup dışı için veya grup içinde dışarıda görülen herkes için bu tercih ve yakınlık işyerinde çeşitli şekillerde ifade edilebilir.
Kuruluşunuzdaki ekipler için aşağılayıcı terimlerin altını çizse de, ne sıklıkta komik espri duyuyorsunuz? “EDP'den İnekler”. “Oradakiler”. “Üretimin uyuşukları”. Ayrıca, grup dışında olanlar genellikle hedefe veya hedeflere ulaşamamanın mazereti olarak gösterilirler. "BİZ daha iyi çalışabiliriz, ancak muhasebe birimi bizi bundan alıkoyuyor", "Pazarlama birimi daha iyi olsaydı, BİZ uzun zaman önce yeni ürün hattını satmıştık"). Bu "grup dışı" düşünce, farklı birimlerde çalışanların birlikte çalışmak istememelerine neden olabilir.
Bu çekinceler çoğunlukla, gruplar kendilerini başkalarından soyutladıkça yoğunlaşan önyargılardır. Bu döngü, mevcut yapısal şartlara rağmen, şirket içi birimler arası işbirliğini artık etkisiz hale getirebilir.
Bu fenomenin etkilerini yok etmek için şirketler düzenli olarak ortak ekip kurma oturumları düzenlemelidirler. Bu oturumlar esnasında, ekip kurma faaliyetini birlikte yürütmek üzere farklı birimlerden kişiler ekiplere atanmalıdır. Ve, birimler arası iş birliği konusu tartışılabilir.
Beat the Box Birimleri Bir Araya Getirir
Deneyimsel ekip kurma faaliyeti Beat the Box'ta grubun tamamı küçük takımlara ayrılır ve her bir grup masalarında kendilerine ait kapalı kutulara sahiptir. Kısa ve heyecan verici bir video fragmanı katılımcılara aktiviteyi tanıtır: Gizemli bir ses, herkesi 90 dakika içinde geri sayımı durdurmaya zorlar. İhtiyacınız olan tüm araçlar kilitli kutuda ve içindeki kilitli bavullardadır, bu neden hepsinin bulmacaların çözülerek açılması gerekir. Başlangıçta, katılımcılar takımlara ayrıldıkları için bunun bir rekabet olduğunu düşünür, görünüşte ise tüm gruplar aynı malzemelere sahiptirler ve herhangi bir iş birliği yapma talimatı yoktur.
İlk başta her takım kendi kutusunu veya bavulunu mümkün olduğu kadar hızlıca açmaya çalışır. Ancak oyun ilerledikçe, takımlar geri sayımı durdurabilmek için diğer grupların sonuçlarına da ihtiyaç duyduklarını fark ederler. Gruplar (birimlere benzer), geri sayımı zaman içerisinde durdurabilmek için (şirket hedefine benzer şekilde) sonuçları paylaşmalıdır (iş sonuçlarına benzer).
Ekip kurma birimler arası iş birliğini geliştirir
Bu nedenle, ekip kurma birimler arası iş birliğini geliştirmek için iki farklı konuya odaklanmaktadır: Bir taraftan, grubun tamamı küçük takımlara ayrılmıştır, böylece farklı birimlerden çalışanlar birlikte çalışmak zorundadır. Bu aktif işbirliği ve ortak hedef, önyargıların ortadan kaldırılmasına ve böylece grup içi düşünmenin ve çalışmanın rahat bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Öte yandan, katılımcılara, şirket birimlerinin ortak şirket hedefini gözden kaçırmamalarının zorunlu olduğu konusunda eğlenceli bir şekilde hatırlatılmış olur.