Rahat oturuyor musunuz? Şimdi… gözlerinizi kapatın. Nefes aldığınızın farkına varın. Havanın vücudunuza nasıl girip çıktığını görün. Nefesinizi içinize çekerken… ve dışarı verirken…. Nefesinize mi odaklanıyorsunuz yoksa zihniniz bir uçuşta mı?
Teknolojinin, kelimenin tam anlamıyla bize her gün yeni bir şeyler sunduğu bu hızlı tempolu dünyamızda, odaklanmak gerçekten zor. Yazmak için masanın başına oturuyorum, ama bir anda aklımı düşüncelerde dolaşırken buluyorum, bana dün birinin söylediği bir şeye takılıyorum ya da yaptığım ve pişman olduğum bir şeyi hatırlıyorum ve ardından o an yazmam gerektiği ve ben bunlara takılıp kaldığım için üzülüyorum. Offf… Stres ve kaygı artıyor ve bir şeyler bitmek zorunda.
Farkındalık Meditasyonu Nedir?
Farkındalık meditasyonu, dikkatinizi şu an üzerinde yoğunlaştırır. dikkatinizi bulunduğunuz ana yoğunlaştırır. Bu bir beceridir ve düzenli olarak pratik yaparak, rahatlamayı ve yargılayıcı olmayan düşünce ve hisler farkındalığını elde edersiniz. Onların basit düşünceler olduğunun ve sizin kontrolünüzde olmadığının farkına varırsınız.
Birçok çalışma, farkındalık temelli programların stres, kaygı ve düzensiz uyku ayrıca genel psikolojik sağlığın iyileşmesi üzerinde olumlu ve güçlü etkileri olduğunu onaylamıştır. Ve şimdi, fMRI ve EEG gibi beyin görüntüleme teknolojisinin yardımıyla, farkındalık meditasyonunun nörolojik faydalarını kanıtlayan sayısız bilimsel makale bulunmaktadır.
Stres-Rahatlama Yeniden Değerlendirilmesi
Herkes günlük hayatında muhakkak stres yaşar. Stres durumunda otomatik olarak devreye soktuğumuz kontrol mekanizmaları genellikle bu durumla başa çıkmamızda pek yardımcı olmaz. GERÇEK tehditlerle karşı karşıya kaldığımızda yapmamız gereken tek seçenek savaşmak ya da kaçmak olan tarih öncesi zamanlara daha uygundur. Neyse ki, bugünlerde çok fazla keskin dişli kaplanlarla karşılaşma eğiliminde değiliz ve tepki gösterdiğimiz "tehditlerin" çoğunu önceden algılıyoruz. Bununla birlikte, bedenimiz ve zihnimiz GERÇEK ve ALGILANAN tehditleri tamamen aynı şekilde ele alıyor ve bunun sonucunda ortaya çıkan stres ağrıya neden olan ve böylece daha fazla stres yaratan birçok fiziksel rahatsızlığın tetikleyicisi olabiliyor.
Bir duruma bakış açımız stresi tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir. Hiç aklınızdan aynı şeyi tekrar tekrar geçirdiğiniz oldu mu? Ruminasyon (aynı konu üzerinde düşünüp durma) rahatsız edici olabilir ve depresyonun belirtisidir. Algılarımızın doğru olduğunu düşünmek istediğimiz sürece farkındalık meditasyonu dış dünya hakkındaki değerlendirmemizi yeniden değerlendirmemize yardımcı olabilir. Bu süreç bilişsel yeniden değerlendirme veya “yeniden algılama” olarak adlandırılır. Farkındalık meditasyonu uyguladığımızda, düşüncelerimiz şimdiye odaklanır ve düşüncelerimiz ortaya çıktıkça değerlendirici olmayan bir şekilde izlememize olanak sağlar.
Bu harika, ama dürüst olurmak gerekirse, stresli bir anda meditasyon yapmak yapmak istediğimiz en son şeydir. Rehberli meditasyonun yardımcı olabileceği yer bu noktadadır. Telefonunuzdaki bir uygulamaya dokunmak, gözlerinizi kapatmak ve bir rehberle birlikte takip etmek, anında rahatlama sağlayan meditasyon sürecine girmenizi sağlar.
Ve fizyolojik sonuçlar bilimsel olarak kanıtlanmıştır! Rahatlama, adrenal bezin aktivitesini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan basıncını düşürür. Zerdeçal süt karışımından daha etkilidir!
Meditasyon Uykusu ve Yeniden Şarj Olma
Uyku, fiziksel sağlık ve zihinsel sağlık için gereklidir. İştahımızı, nefes almamızı, tansiyonumuzu, kardiyovasküler sağlığımızı, bağışıklık sistemimizi, stres hormonlarını ve daha fazlasını etkiler. Kötü uyku, endişe ve depresyon gibi zihinsel sağlık problemleriyle bağlantılıdır.
Sürekli olarak 7 - 8 saat kaliteli uyku almamız gerektiği hatırlatılır. Ne yazık ki, uykuya dalmakta veya uykuda kalmakta güçlük çeken insan sayısının artmakta olduğu görülüyor.
Bunun doğrudan elektronik cihazların kullanımına atfedilebildiğine dair tartışılmaz bir kanıt var.
Yatmadan önce teknoloji kullanımı oldukça yaygındır. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve oyun konsolları gibi etkileşimli teknolojik cihazların kullanılması, aşırı uyarılmaya neden olabilir ve sempatetik sinir sisteminin doğal olarak geri çekilmesini engelleyerek uyku bozukluklarına neden olabilir.
Günün sonunda, rehberli farkındalık meditasyonu ile aklımızdakilerden kurtulmak, anında derin ve doğal bir uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.
Dijital bir detoks, doktorun tavsiye ettiği şey olabilir, ancak farkındalık meditasyonunun, gerçek meditasyonun ötesine uzanan psikolojik rahatlama üzerinde olumlu etkiler yarattığı kaydedildiğinde, rehberli farkındalık meditasyonu ile mola vermenin, yenilenmenin ve yeniden şarj olmanın zamanı geldi demektir.